Valkenswaard (winnaar categorie 3)

Valkenswaard, uitbreiding woning Vos aan de Opperheide.


"De autonoom geplaatste uitbreiding heeft een identiek massavolume als de bestaande woning. Maar de uitwerking, detaillering en materiaaltoepassing in hout is totaal afwijkend. Het geeft de woning veel meerwaarde. Een mooie oplossing, die typologisch niet eenvoudiger kan. Het plan roept associaties op met moderne Zwitserse architectuur. Heel sprankelend en slim gekoppeld aan de bestaande woning."

De bestaande woning is gesitueerd in het buitengebied. In de directe nabijheid zijn enkele (oude) houten stallen gesitueerd. De woning zelf heeft een zeer sobere en eenvoudige uitstraling; een onderbouw met kap, met een platafgedekte garageaanbouw.

Projectarchitect Lex Beusen heeft ervoor gekozen de bestaande woning te laten voor wat het is. Voor de uitbreiding kiest hij voor vormconformisme, maar hij schuwt de confrontatie door materiaalkeuze niet. De nieuwe uitbreiding heeft een profiel dat een exacte kopie van de bestaande woning is. De uitvoering, detaillering en het materiaalgebruik verschillen echter volledig met het bestaande. Door de uitbreiding geheel vrij te plaatsen, en slechts met een zeer ondergeschikt tussenlid te koppelen met het bestaande, blijft elk onderdeel zijn eigenwaarde behouden en ontstaat er een spannende compositie tussen oud en nieuw. De houten delen verwijzen naar de bestaande topgevelbekleding en de omliggende stallen. Een originele en doordachte aanpak.

opdrachtgever: mevrouw M. Vos
architect: Beusen Maar Verheijden -
  Waalre
projectarchitect: Lex Beusen
aannemer: Bots Van Breugel -
  Valkenswaard
bouwsom: � 140.000,-
oplevering: december 2002