Winnaar categorie:
     (Ver)bouwen van boerderijen
     Hilvarenbeek - verbouwing boerderij en
     restaureren kapschuur aan het Groot Loo

 

 

 

 

 

 

 

Hilvarenbeek

Hilvarenbeek, verbouwing boerderij en restaureren kapschuur aan het Groot Loo

"Pierre van der Geld weet tegen de stroom in - in Brabant worden nog steeds (monumentale) boerderijen op dubieuze wijze en zonder enig historisch besef gesloopt, verbouwd of 'vernielbouwd' - voor het verbouwen van een boerderij en restauratie kapschuur van de heer en mevrouw Van Esch een schitterend evenwichtig plan te realiseren. Met de oorspronkelijke gebouwen is op elementaire en zorgvuldige wijze en met de nodige eerbied omgegaan. De verantwoorde en zorgvuldige uitwerking verdient lof en erkenning. Een voorbeeld voor alle anderen."

Het plan heeft een landelijke en cultuurhistorische waarde omdat het een goed voorbeeld is van een woon-stal huis. Bovendien vormt het met de architectonisch waardevolle bijgebouwen en erfbeplanting een karakteristiek geheel. Het object maakt onderdeel uit van een waardevol gebied ten westen van Hilvarenbeek met lintbebouwing van boerderijen te midden van oude akkerbodems.
Het vrijstaande pand ligt aan een bocht van het Groot Loo met de nok-as evenwijdig aan deze straat. Het betreft een woon-stal huis onder een wolfdak. De boerderij dateert uit de 19e eeuw. Het éénlaagse bakstenen pand is opgesplitst in een woongedeelte en een bedrijfsgedeelte. De boerderij wordt overkapt door een schilddak met wolfseind. Het dak is met riet bedekt en heeft een voet van blauwe oud Hollandse pannen en verbouwd tot een eigentijdse woning. Daarbij worden die onderdelen die het oorspronkelijke karakter benadrukken gerestaureerd. Tevens vinden er ook aanpassingen op een ingetogen wijze plaats voor een eigentijdse woonfunctie, waarbij veel respect wordt getoond voor de bestaande karakteristieken.

De kapschuur is opgebouwd uit eiken gebinten met eenvoudige houten spanten. De sporenkap is met riet gedekt en is in een slechte staat. De wandconstructie met een verticaal houten beschot staat op een sterk verweerde plint van metselwerk. De kapschuur wordt gerestaureerd op basis van de bestaande constructie en met gebruikmaking van bestaande bruikbare onderdelen. Een gedeelte van de aanwezige varkenstal wordt in het plan geïntegreerd in de hoofdmassa van de bestaande schuur, waardoor een meer oorspronkelijke massaverhouding ontstaat en de kapschuur opnieuw een sterk element wordt in het gebouwde ensemble rondom het erf.

   
Meer informatie meer informatie
 

 

 

   
   
          Terug    Naar boven   Print pagina