Winnaar categorie:
     Ontwerpen van buurten en wijken
     Nuenen - herinrichting Berg/Weverstraat

 

 

 

 

 

 

 

 

Nuenen

Nuenen, herinrichting Berg/Weverstraat

"Het ontwerp van Buro 5 - Maastricht voor Woningbouw-vereniging Helpt Elkander betreft een forse stedelijke invulling midden in Nuenen, die heel intelligent in elkaar steekt. De stedenbouwkundige opzet is prachtig. Het is zowel dorps als stedelijk en voegt zich volstrekt natuurlijk in de bestaande structuur van dorp. Het oogvormige plein als centrum van het gebied oogt stedelijk en ruimtelijk, terwijl de randen naadloos aansluiten op de dorpse omgeving. Samen met de architectonische uitwerking met voor ieder wat wils levert dit een erg knap plan op. De differentiatie aan functies en woningtypes zal voor een sociale diversiteit zorgen. Naast deze sociale insteek is het plan op zich goed doordacht en prachtig uitgewerkt. "

Naast 175 woningen, typologisch variërend van dorps tot stedelijk, is hier ook voorzien in een aantal commerciële ruimten. De architectuur en de stedenbouwkundige inpassing reageren sterk, bijna kameleontisch op de omgeving. Aan de Berg wordt de structuur van aaneengesloten, verticaal geparceleerde panden doorgezet, aangevuld of hersteld, terwijl aan de Weverstraat de jaren zeventig woonwijk met een samenhangende laagbouw wordt beantwoord. De architectuur is echter absoluut niet braaf imitatief. Zeker aan de Weverstraat krijgt de bebouwing een eigenzinnig karakter door de toepassing van verticale pannenvlakken, die aan de Amsterdamse School doen denken.
Het binnenterrein toont een verrassend stedelijk gezicht, met een verhoogd, oogvormig verkeersluw plein, omgeven door appartementengebouwen.

   
Meer informatie meer informatie
 

 

   
   
           Terug    Naar boven   Print pagina Print pagina